Τραμ εναντίον… τραμ
Διάφοροι τύποι τραμ
Οι τραμ-ο-λάγνοι υποστηρίζουν άκριτα την υπάρχουσα μορφή του βαρέως τραμ, του τραμ-τραίνου (tram-train), που επιβλήθηκε, ελέω «Ολυμπιάδας» με τα ΜΑΤ στο Φάληρο. 'Ομως αυτό δεν είναι το μόνο είδος τραμ που υπάρχει, και μάλιστα δεν είναι ούτε το επικρατέστερο ούτε το πιο σύγχρονο, στην «Ευρώπη» που θαυμάζουν. Αντιθέτως είναι απαρχαιωμένο, ενεργοβόρο, ιδιαίτερα επιβαρυντικό στο περιβάλλον και ακριβό. Οι τραμ-ο-λάγνοι δεν μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα: «γιατί όχι άλλος τύπος τραμ, πιο οικονομικός σε χρήματα και ενέργεια, πιο φιλικός στο περιβάλλον, και πιο σύγχρονος;».
Ξεκαθαρίζουμε ότι η Άμυνα Κατά του Τραμ δεν συνιστά τον ένα ή τον άλλο τύπο τραμ, θεωρεί ότι ΜΜΜ είναι τα: λεωφορείο, τρόλεϋ και κυρίως το μετρό, και μόνο αυτά.
'Ομως δεν μπορεί παρά να διατυπώσει την απορία της στους υποστηρικτές του τραμ:
«ως θαυμαστές της δύσης (φίλοι υποστηρικτές του τραμ) γνωρίζετε ότι η σύγχρονη μορφή του τραμ, είναι εκείνη του tram sur pneus (τραμ πάνω σε λάστιχα). διευκρινίζουμε και ότι το προαναφερόμενο τραμ δεν προσφέρει κάτι περισσότερο στις επίγειες συγκοινωνίες από ό,τι το λεωφορείο και το τρόλεϋ, εκτός από το κέρδος στις εταιρείες που το παράγουν. Όμως, ενώ έχει την περιβόητη «σταθερή τροχιά», τουλάχιστον, δεν έχει τις παρενέργειες του τραμ-τραίνου που υφίστανται στην αττική: δεν κόβει δέντρα για να περάσει, όπως το τραμ-τραίνο, δεν κόβει πεζοδρόμια, δεν δημιουργεί κραδασμούς, ηχορύπανση, δεν χρειάζεται εκτεταμένες παρεμβάσεις, δεν δημιουργεί ακτινοβολίες σε μεγάλο βαθμό, δεν χρειάζεται ογκώδεις σταθμούς έλξης και δάσος από στύλους και καλώδια συνεπώς δεν ρυπαίνει από πλευράς αισθητικής σε μεγάλο βαθμό. καταναλώνει λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα (άρα και λιγνίτη), στοιχίζει γενικά λιγότερο, είναι λιγότερο σπάταλο και ακριβό. Μπορεί να ανέβει μεγαλύτερη ανηφόρα, δεν αδυνατεί να κινηθεί στο χιόνι, δεν αδυνατεί να φρενάρει, δεν καταστρέφει την οικονομική ζωή από κει που περνάει, δεν είναι τόσο επικίνδυνο για τους πεζούς τους γέροντες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Δεν δημιουργεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, δεν διχοτομεί την πόλη, δεν καταργεί θέσεις νόμιμης στάσης και στάθμευσης, δεν απαξιώνει την εμπορική και λειτουργική αξία των ακινήτων από όπου περνά, δεν εμποδίζει τα οχήματα πρώτης ανάγκης, όπως το τραμ-τραίνο. γιατί έχετε ταυτίσει τη «σταθερή τροχιά» και το τραμ με το τραμ-τραίνο που υφίσταται στην Αττική και στο σκεπτικό σας ούτε καν υπονοείτε τη σύγχρονη ελαφριά και ευέλικτη, μορφή τραμ;»
1.διάγραμμα τύπων τραμ
Το διάγραμμα παρουσιάζει συνοπτικά τους κυριότερους τύπους του τραμ. Παρακάτω θα τους δούμε αναλυτικόττερα.
1.1. τραμ-τραίνο (tram-train)
Το 1.1. είναι το γνωστό μας απαρχαιωμένο δεντροκτόνο και σπάταλο τραμ-τραίνο (tram-train).
1.2.τραμ πάνω σε λάστιχα (tram sur pneus)
Η βασική ιδέα αυτού του τραμ είναι ότι αντικαθιστά τις σιδερένιες ρόδες με ρόδες ελαστικών, παρόμοιες του αυτοκινήτου. τι γίνεται όμως με τον περιβόητη «σταθερή τροχιά»; πως θα είμαστε συνεπείς με το ιδεολόγημα; εδώ χοντρικά υπάρχουν δύο λύσεις, στο διάγραμμα είναι η 1.2.1. και η 1.2.2.
1.2.1. πάνω σε σιδηροτροχιά
Εδώ το τραμ κινείται πάνω σε λάστιχα (όπως το τρόλεϋ) αλλά υπάρχει μια μικρή σιδερένια ράγα στη μέση του δρόμου στην οποία ακουμπούν μικρές ρόδες του τραμ μην τυχόν και (;) φύγει από την «σταθερή τροχιά». Βέβαια η «σταθερή τροχιά» εξασφαλίζεται και από το γεγονός ότι το τραμ δεν μπορεί να φύγει από το διαδρομή που του προδιαγράφουν τα εναέρια καλώδια (όπως στο τρόλεϋ άλλωστε).
1.2.2. με άλλο σύστημα εκτός της σιδηροτροχιάς
1.3. auto-tram
Κρατάει τα χαρακτηριστικά tram sur pneus (τραμ πάνω σε λάστιχα) αλλά δεν είναι σαφές αν επιμένει να κρατάει με εξαναγκαστικό τρόπο την «σταθερή τροχιά», μάλλον η «σταθερή τροχιά» όπως την γνωρίζουμε στους προηγούμενους τύπους τραμ εξαφανίζεται.
Επίλογος
Από την παρουσίαση των τύπων του τραμ μπορούμε να κατανοήσουμε:
- Η περιβόητη «σταθερή τροχιά», τουλάχιστον στην υπέργεια κυκλοφορία, είναι ιδεολόγημα με σκοπό να συντηρήσει ένα προϊόν (το τραμ) που από την δεκαετία του 1980 θα είχε καταλήξει στα σκουπίδια. Τον ίδιο ρόλο, στήριξης αυτού του άχρηστου προϊόντος, παίζουν οι «Μ»ΚΟ και η ιδεολογία-οικολογία – πιθανόν «με το αζημίωτο». Το ότι η οικολογία από κίνημα πολιτών έχει εκφυλιστεί στον πιο αποδοτικό τρόπο μάρκετινγκ είναι γενικά γνωστό (δες σε αυτό το μπλογκ το άρθρο: Το Μακρύ Χέρι της Οικολογίας)
- Η «εξέλιξη» αυτού του προϊόντος (του τραμ) αποδεικνύει αφενός την αχρηστία του και αφετέρου ότι τελικά προσπαθεί να απαλλαγεί από τον εαυτό του. Οι νεότεροι τύποι «τραμ» δεν είναι τραμ, είναι τρόλεϋ, ο δε τελευταίος είναι υβριδικό λεωφορείο.
- Για τον παραπάνω λόγο οι νεότεροι τύποι «τραμ» δεν έχουν τις περισσότερες επιπτώσεις του καθαυτό τραμ, δηλαδή του τραμ-τραίνου. Όμως, όπου οι «εργολάβοι» ασκούν εξουσία, προτιμούν το απαρχαιωμένο τραμ-τραίνο γιατί προσπορίζουν εύκολο χρήμα με σπασίματα πεζοδρομίων και αποψιλώσεις δέντρων – στα πλαίσια της οικολογίας πάντα…