19 Ιαν 2018

Ο Πειραιάς και το Ελληνικό - 2 μέτρα και 2 σταθμά στην τήρηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας?

Αρχαιολογική ανασκαφή και εργοτάξιο του τραμ μαζί !

       Αρχαιολογική ανασκαφή και εργοτάξιο του τραμ μαζί στις 7.11.2017! Και μάλιστα σε ένα από τα σημεία μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στον Πειραιά, στην διασταύρωση των οδών Βασ.Γεωργίου και Φίλωνος - έξω από τον Τινάνειο κήπο - όπου τον Ιούλιο του 1959 κατά την διάρκεια εργασιών της ΕΥΔΑΠ βρέθηκαν τόσο σημαντικά χάλκινα αγάλματα και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα ώστε χαρακτηρίστηκαν ο "Θησαυρός του Πειραιά"! Μάλιστα ο τότε πρωθ/ργός Κων/νος Καραμανλής κατέβηκε προσωπικά στον Πειραιά για να ενημερωθεί (βλ. περισσότερα και φωτογραφίες του 1959 σε άρθρο του Στέφανου Μήλεση στο http://pireorama.blogspot.gr/2012/06/blog-post.html).
     Αρχαιολογική ανασκαφή και ταυτόχρονη εκτέλεση οιουδήποτε άλλου τεχνικού έργου απαγορεύονται απολύτως σύμφωνα με τον ν. 3028/2002 περί προστασίας της
αρχαιολογικής κληρονομιάς που η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κ. Μαρία Βλαζάκη και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχουν ως ευαγγέλιο. Αλλά βλέπετε ο φτωχός Πειραιάς δεν είναι το Ελληνικό ή ή περιοχή Αφάντου Ρόδου, όπου οι εν λόγω αρχαιολόγοι προέταξαν τα στήθη τους προς προστασία των αρχαιοτήτων από τους "απολίτιστους" επενδυτές. Και προφανώς θεωρούν ότι άλλα τα μάτια του λαγού (το τραμ) και άλλα τα μάτια της κουκουβάγιας (άλλα έργα-επενδύσεις) και είναι νόμιμο και ηθικό να έχουν 2 μέτρα και 2 σταθμά. Γι' αυτό στην περίπτωση του τραμ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ επιλέγουν να κάνουν τα "στραβά μάτια" στην κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων - παρά τις σχετικές καταγγελίες των πολιτών και τοπικών σωματείων - με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την έγκριση διέλευσης του τραμ από το αρχαιολογικό πάρκο του Πειραιά χωρίς προηγούμενη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) (για την οποία έγινε ήδη σχετική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας την 1.11.2017). Καταγγελία έχει γίνει και στον Σύλλογο Αρχαιολόγων από 5.10.2017, αλλά φαίνεται ότι παρεπέμφθηκε στις συνδικαλιστικές καλένδες. Και από την εικόνα αυτής της ανασκαφής είναι φανερό πως έχει ήδη προεξοφληθεί  ότι και αυτά τα ευρήματα θα καταχωθούν για να περάσει από πάνω το τραμ, ακόμα και αν σε αυτό το σημείο βρεθεί ο τάφος του Μεγαλέξανδρου! Άραγε η υπουργός κ. Κονιόρδου και το αρμόδιο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το έχουν ήδη προαποφασίσει πριν τελειώσει και αυτή η ανασκαφή?