6 Ιουν 2018

Προσφυγή κατά των έργων της επέκτασης του τραμ στον Πειραιά

Ζητείται η ακύρωση έξι αποφάσεων του υπουργού Πολιτισμού


Προσφυγή κατά των έργων της επέκτασης του τραμ στον Πειραιά
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ),  ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα του Καταναλωτή και του Πολίτη (ΔΙΚΑΠ) και 15 κάτοικοι του Πειραιά με την οποία ζητούν την ακύρωση έξι αποφάσεων του υπουργού Πολιτισμού που αφορούν στα έργα Δυτικής επέκτασης του τραμ στον Πειραιά.

Όπως αναφέρουν  στην προσφυγή τους το έργο  του τραμ, το οποίο θα διέλθει από την πλατεία Ωρολογίου, την Ακτή Ποσειδώνος, την Ακτή Μιαούλη, κ.λπ. έχει καθυστερήσει τέσσερα χρόνια με αποτέλεσμα να μην γίνουν ολοκληρωμένες ανασκαφές προκειμένου να επιταχυνθεί το έργο, γεγονός που καταγράφεται και στα πρακτικά του ΚΑΣ τα οποία προσκόμισαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις αντισυνταγματικές και αντίκειται στις ευρωπαϊκές συμβάσεις που αφορούν την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αλλά και την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής  κληρονομιάς υπογραμμίζοντας παράλληλα την άποψη πως έγινε ενσυνείδητα πλήρης καταστροφή σημαντικών ευρημάτων με εσπευσμένες καταχώσεις, όπως είναι αυτές τμήματος του αρχαίου λιμανιού, του αρχαίου μώλου στον Τιτάνειο  Κήπο, κ.ά.

Επιπλέον, επισημαίνουν πως δεν έχει γίνει καμία μελέτη για τις επιπτώσεις του έργου στα αρχαία που υπάρχουν στις περιοχές απ’ όπου πρόκειται να διέλθει το Τραμ.